Bekijk hier ons zwembad bouwplan. Met dit zwembad bouwplan weet jij wat je moet doen om je eigen zwembad te maken. Wij kunnen je ook adviseren bij de bouw van je eigen zwembad. Een zwembad heb je in vele maten en soorten. Het beste kan je een bouwkundig zwembad maken, dan weet je dat je altijd de juiste maat en soort hebt die past bij jouw huis en tuin. Een veelvoorkomende manier om je zwembad op een betaalbare manier te bouwen is om dit zelf te doen. Dit spaart je heel veel geld uit dan wanneer je een zwembad laat bouwen. Wij hebben er ervaring mee en het proces van bouwen is goed zelf te doen, als je tenminste weet waar je op moet letten. Als je ervoor kiest om zelf te bouwen dan helpen we jou graag bij het uitzoeken van de juiste bouw- en zwembadmaterialen. Tijdens de bouw van je eigen zwembad zullen wij je daar waar nodig adviseren en begeleiden.
Een bouwkundig zwembad is de naam van een zwembad dat je bouwkundig opbouwt. Het is dus geen standaard vooraf geproduceerde vorm die je in een gat in de grond laat zakken, maar het is een zwembad met een bouwkundige basisstructuur. De basisstructuur van een bouwkundig zwembad is altijd een betonvloer en wanden van bijvoorbeeld betonblokken of een betonnen wand gemaakt via een bekisting. Ook worden wel eens damwanden gebruikt. De afwerking kan verschillen van zwembadfolie (een linerzak of gewapende folie) tot een afdichting van polyester matten of waterdichte verf. De prijzen kunnen variëren van budget tot zeer luxe en de afmeting en vorm is zelf te bepalen. Een bouwkundig zwembad is de meest voorkomende vorm van bouwen in Nederland en België.
Het zelf bouwen van je eigen zwembad duurt enkele weken tot maanden. Bij het bouwen van je bouwkundige zwembad kom je altijd dezelfde fases tegen. Van planning en budget opstellen tot het uitgraven van de plaats waar het zwembad moet komen, het storten van de betonnen vloer tot het opbouwen van de wanden, het installeren van de technische installatie en het kiezen van de afwerking. Hieronder krijg je van ons een samenvatting.
Een eigen zwembad maken is niet goedkoop. Het formaat en de afwerking kunnen zo verschillend zijn, dat de prijzen uiteenlopen van 10.000 tot zo gek je het maar wilt. Ook in uitbesteden of zelf bouwen zit een groot verschil in de uiteindelijke kosten. Daarnaast zijn er nog een aantal omgevingsfactoren die de prijs aardig kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld maar aan hoog grondwater of de bereikbaarheid van de bouwplaats. Wil jij precies weten wat de kosten van jouw zwembad gaan worden? Neem dan met ons contact op voor een vrijblijvend advies gesprek en wij vertellen je precies wat jouw zwembad gaat kosten. Zelfs als jij besluit alles zelf te doen, dan kunnen wij nog steeds voor jou de kosten uitrekenen en alle benodigde materialen aan je aanleveren.
Soms. Het aanleggen van een zwembad is in Nederland sinds 2010 onderhevig aan de WABO. De WABO noemen we ook wel een omgevingsvergunning. Je kan heel makkelijk via de website van het omgevingsloket een aantal online stappen doorlopen, om te kijken of je in jouw situatie een vergunning moet aanvragen en zo ja, welke vergunning dat dan is. Wij kunnen jou hierbij uiteraard ook begeleiden.
De beste tijd om een zwembad te bouwen is het hele jaar door, behalve in de winter als het vriest. Je kunt dan namelijk niet eenvoudig de grond afgraven vanwege de vorst. Ook kan het beton van de vloer niet goed uitharden als het vriest. In het najaar heb je weer veel te maken met regen. Dit is op zich niet erg, maar het is meer vervelend, zeker bij het uitgraven van het zwembad. Met veel neerslag kan je afgraving namelijk een grote modderpool worden en kunnen de zijwanden van je afgraving inzakken en dat wil je ook niet. Het beste is als het een paar weken relatief droog weer is. Als je zelf gaat bouwen adviseren we je daarom om de bouw van je zwembad in het voorjaar of in de zomer te plannen. Mocht je er niet aan toekomen om in één jaar je gehele zwembad af te bouwen, dan is dat geen probleem. Sommige mensen bouwen hun zwembad in fases en doen daar soms langer dan één jaar over.
Hieronder vind je een beknopt overzicht van de bouwfases die je kan verwachten bij het zelf bouwen van je eigen zwembad.
Een eigen zwembad maken start bij het maken van een inventarisatie. Bij een inventarisatie schrijf je al je eisen en wensen op papier en ga je nadenken over de vorm en de grootte van je zwembad. Hoeveel lampen wil je? Waar wil je de trap plaatsen? Wat voor trap wil je? Hoe diep wil je je zwembad maken? Hoe wil je de verwarming van je zwembad regelen? Wil je een afdekking voor je zwembad integreren? Waar wil je de technische ruimte plaatsen? Wat voor rand wil je om je zwembad maken? Wat voor afwerking wil je toepassen op je zwembad? Enz. Wij helpen je graag bij het nadenken over alle noodzakelijke onderdelen van je eigen zwembad, zodat je niets vergeet.
Een bouwtekening voor je zwembad kan handig zijn. Wij kunnen je helpen met het bespreken van diverse voorbeelden zonder te veel technische berekeningen. Je kan zo redelijk eenvoudig een bouwtekening voor een zwembad maken. Mocht je hier niet in thuis zijn en dat willen uitbesteden aan een expert, dan helpen wij jou graag bij het maken van de juiste bouwtekening met alle benodigde berekeningen.
Aan de hand van de bouwtekening van je zwembad, kan je aan de slag met het uitgraven. Graaf ongeveer tussen de 100 en 120 cm extra uit ten opzichte van de binnenmaten van het zwembad. Een graafmachine is wel handig, en ook een laser om je te helpen de grond helemaal vlak te maken. Informeer bij gemeente voor het afvoeren van de uitgegraven grond. Vaak heb je een schoongrondverklaring nodig, anders wordt het kostbaar om de grond af te voeren. Je kan ook één of meerdere grote containers laten komen via een container verhuurbedrijf en deze vullen met de uitgegraven grond. In dat geval zorgen zij voor het afvoeren van de grond en heb je dus geen gedoe met verklaringen. Of misschien kan je er de tuin rondom mee ophogen? Scheelt je ook containerhuur en afvoerkosten.
De betonvloer is het fundament van je zwembad en verdient echt je aandacht. Maak je hier fouten of bezuinig je op de materialen, dan gaat dit je later gegarandeerd ellende opleveren. Doe dit dus goed. Zorg voor een perfect vlakke ondergrond en zorg dat je met laser de vloer geheel waterpas maakt. Dit is heel belangrijk! Daarna ga je een goede stevige betonfundering aanbrengen. Over de benodigde dikte van het beton wordt veel gespeculeerd, maar in de praktijk is 20 cm een prima dikte. Een bouwnet van 8 mm is hierbij aan te raden en de kwaliteit van het beton kan volstaan met C20/C25 kwaliteit.
De vloer dient volledig waterpas gemaakt te worden. Na het storten is het advies van ons om de vloer geheel glad te maken. Dit noemen we vlinderen. Zo voorkom je puntjes en oneffenheden in de vloer. Hierdoor is verdere aanpassing aan de vloer niet meer nodig. Mocht de afwerking toch niet helemaal gelukt zijn dan kan je met bijvoorbeeld egaline alsnog je vloer afwerken, maar dat is wel weer erg kostbaar, dus als je dat kan voorkomen door goed te vlinderen, is dat altijd ons advies. Wil je meer advies bij het storten van de betonvloer, neem dan contact met ons op.
Ook de muren zijn net als de vloer erg belangrijk! Er zijn 3 veel gebruikte mogelijkheden om de muren van een zwembad te maken. Hieronder staan deze uitgewerkt. Voor welke variant je ook gaat, de wanden zijn altijd van beton. Als je een uitlooptrap wilt in plaats van een klimtrap, dan worden er blokken gebruikt om de trap te bouwen. De afwerking moet altijd aan de binnenzijde glad worden gemaakt, bijvoorbeeld door met stukwerk te voorzien zodat het klaar is voor folie of betegeling (maar net wat jij wil).
1. Betonblokken
Betonblokken hebben een afmeting van ongeveer 19x20x29cm en zijn hol van binnen. Ze worden gemetseld of verlijmd. Een wapeningstrip in de voeg brengt veel stevigheid. Dit kun je om de laag aanbrengen. De afwerking van betonblokken is ruw en moet daarom de binnenzijde nog worden voorzien van stucwerk. Soms wordt er ook gekozen om isolatie aan de binnenkant te plaatsen zodat je geen stucwerk hoeft aan te brengen. Dit heeft niet onze voorkeur vanwege de hardheid van isolatieplaten. Hier komen namelijk makkelijker deuken in.
2. EPS polystyreen bouwstenen
De EPS polystyreen bouwstenen zijn de laatste jaren in het bouwen van zwembaden erg populair geworden. Ze zijn een stuk duurder dan betonblokken, maar ze zijn veel makkelijker om te verwerken. Dit komt omdat ze lichter zijn en omdat ze anders worden verlijmd. Je kunt het beste beginnen door aan de binnenkant van de wand een (pan)lat op de vloer te plaatsen waar je de eerste laag tegenaan legt. Daarna doe je dat ook aan de buitenkant van de wand zodat deze niet meer kan verschuiven. Na de eerste laag gelegd te hebben worden er verticale draadeinden in de blokken geplaatst zodat later de blokken van bovenaf aangedrukt kunnen worden voor een stevig geheel. Bij iedere laag wordt er horizontale bewapening aangebracht en aan de verticale bewapening vastgemaakt. Nadat alle inbouwdelen op hun plek zitten worden de wanden volgestort met beton. Alle kieren en gaten moeten natuurlijk goed gedicht zijn, anders loop het beton er via deze openingen uit.
Tijdens het bouwen van de muren moet je ook de inbouwdelen plaatsen. De inbouwdelen bestaan uit skimmers, inspuiters, stofzuigeraansluiting en een aanzuigpunt onderin het zwembad. Denk dan bijvoorbeeld aan een bodemput of aanzuiging laag op de wand. Verlichting in het zwembad is ook een echte sfeer brenger 's avonds. Veel mensen twijfelen of ze verlichting willen in hun zwembad. Wij adviseren altijd om verlichting aan te brengen, want het transformeert je tuin en woning direct wanneer het donker is. De verbruikskosten vallen mee, want je kan milieubewust kiezen voor led lampen. Neem één ding van ons aan: je krijgt er later echt geen spijt van.
Nu het zwembad en de inbouwdelen zijn aangelegd, is het zaak te zorgen dat deze worden aangesloten op leidingen. Deze leidingen worden aangelegd richting de technische ruimte, zodat zij kunnen worden aangesloten op de technische apparatuur, zoals de pomp, het filter, enz. Aangezien de leidingen in de grond worden gelegd dienen deze goed ingepland te worden. Een privé zwembad is meestal voorzien van PVC drukbestendige buizen van 50 en/of 63 mm. Er zijn diverse manieren om de leidingen in de grond te verwerken.
De aanleg is echt helemaal niet moeilijk, maar het vergt wel een secure handeling van schoonmaken en lijmen. Doe je dat niet goed, dan krijg je lekkages. De buizen zijn in pijpvorm verkrijgbaar (niet buigzaam) of flexibel. Een voordeel van flexibele PVC is dat je minder koppelstukken te verwerken hebt, wat weer bijdraagt in de doorstroming van de leidingen. Bij het bevestigen van zandfilter, zwembadpomp en bijvoorbeeld zwembadverwarming werk je bij voorkeur met vaste leidingen. Dit ziet er gewoon veel mooier uit.
Als je kiest voor zwembadfolie, dan kan je het beste een gewapende zwembadfolie professioneel laten aanleggen. De verwerking is zo ingewikkeld dat je al snel een kostbare fout maakt. Als je kiest voor een kant-en-klare folie dan kan je deze wel zelf aanleggen. Dit bespaart zeker 50% van de kosten, maar de levensduur is een stuk korter dan professionele zwembadfolie. Sommige zwembaden worden gemaakt met een tegelwand in plaats van een folie. Laat je hierover door ons vooraf goed informeren, zodat je alle voor en nadelen weet en dan een goed besluit kan maken.
Dit is een onderdeel van het project wat door veel mensen zelf wordt uitgevoerd. Met een beetje puzzelen kan je de juiste volgorde van zwembadpomp, filter, desinfectie en warmtepomp wel vinden en installeren. Neem de tijd voor de opbouw. Tip: verlijm de koppelingen nog niet direct. Wij adviseren je om eerst alles in elkaar te zetten en als alles goed past, dan pas alles te verlijmen. Gebruik altijd een waterpas en rolmaat om alles er netjes uit te laten zien, want het oog wil natuurlijk ook wat. Zorg ervoor dat je eenvoudig bij de kranen kan en de 6-weg klep goed kan bedienen. Je wilt niet achteraf tot ontdekking komen dat je de zaak niet goed kan bedienen.
Als de folie is geplaatst kan je doorgaan met het aanbrengen van de randtegels. De randtegels zijn zichtbaar en dus moet je ervoor zorgen dat je deze heel secuur gaat aanbrengen. De randtegels kunnen van hardsteen, natuursteen of beton zijn. Het aanbrengen van de randtegels van je zwembad kan je met specie of mortel doen, maar ze worden tegenwoordig ook veel gelijmd. Wij raden altijd aan om de richtlijnen van de leverancier aan te houden. Ga dus niet zelf maar wat doen, maar laat je vooraf goed door ons informeren over de juiste wijze van werking van de randtegels van je zwembad. Wij leveren niet alleen de randtegels, maar ook alle materialen om ze goed te kunnen verwerken, zoals de specie, mortel of lijm.
Als alle werkzaamheden van het zwembad zijn afgerond, dan komt het moment van de afwerking nog. Je vult de buitenzijde van de wanden van je zwembad bij voorkeur aan met gestabiliseerd zand. Dit voorkomt een mogelijke instorting van de wanden als het zwembad leeg is. Wanneer alles in aangevuld dien je even te wachten voor je het terras of de vlonder gaat aanleggen. De grond kan het beste nog wat inklinken. Met water de grond inklinken mag wel, maar dan alleen als het zwembad al is gevuld met water, anders komt er te veel druk op de wanden te staan en kan je problemen krijgen. Je zwembad kan dan scheuren krijgen of zelfs naar binnen instorten. Daar zit je echt niet op te wachten! Wil je ook geen fouten maken bij het bouwen van je eigen zwembad? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.